In de wereld van bewustzijnsgroei en zelfontwikkeling lijken transformatie en het veranderen van je mindset regelmatig hand in hand te gaan. Toch is er een wezenlijk verschil tussen die twee.

Daarin neem ik je in deze blog graag mee, zodat je ontdekt waarom het veranderen van je mindset vaak geen sleutel is tot diepgaande verandering en blijvende transformatie.

Een verschil van perspectief

Het woord mindset zegt het eigenlijk al: de verandering vindt plaats in je ‘mind’, in je manier van denken, en dus eigenlijk maar in één laag van jouw zijn.

Terwijl transformatie alleen plaats kan vinden als er op alle delen van jouw zijn een groei of verandering plaatsvindt.

Transformatie werkt dan ook door in alle lagen van jouw zijn: in je denken, in je voelen, in de emoties die je met je meedraagt, in je overtuigingen en onbewuste patronen, in het verlangen van je ziel om te groeien en bepaalde levensthema’s te doorleven.

Verandering in het ego of in jouw zíjn

Het veranderen van je mindset kan heel waardevol zijn als je merkt dat het gedachten zijn die je tegenhouden in groei of jou weerhouden om de stappen te zetten die je diep vanbinnen wilt.

Je kunt de gedachtes die je hebt in feite opnieuw programmeren, zodat je gedachtes voor je gaan werken in plaats van dat ze je tegenhouden.

Maar, zolang je je alleen richt op het veranderen van je mindset, zul je vroeg of laat steeds weer terugkeren bij gedachtes die gevoed zijn vanuit bijvoorbeeld angst, te weinig zelfliefde of de behoefte om de controle en het overzicht te bewaren.

Het veranderen van je mindset gaat dan ook met name over het ego-gestuurde deel in jouzelf. Daar is op zich helemaal niks mis mee, het is tenslotte ook een onderdeel van jouw zijn.

Alleen het ego-gestuurde deel is vaak het deel dat gevoed wordt vanuit zelfkritiek, verwachtingen van de wereld om je heen en weg van wat je in je hart, in je lichaam en in jouw zijn voelt.

Zolang je alleen je mindset verandert, wat op zichzelf al lastig zat is, verander je alleen dat deel in jezelf dat gestuurd is vanuit het ego, vanuit het hoofd. Terwijl juist in het diepe voelen echte verandering kan plaatsvinden.

De onderliggende patronen en overtuigingen bevinden zich in de diepere lagen van jouw zijn

De manier waarop je denkt is voor een groot deel ontstaan vanuit omgevingsfactoren: waar voedt jouw omgeving je mee, welke verwachtingen heeft je omgeving, wat vindt je omgeving ergens van en hoe verhoudt zich dat tot jouzelf?

Daarnaast doe je ervaringen in het leven op die jou steeds in relatie tot de wereld om je heen plaatsen. Je mindset vormt zich dan ook vooral door de wereld om je heen en de interne gedachtenstroom die van daaruit ontstaat.

Die gedachtenstroom kun je veranderen door er een ‘positieve draai’ aan te geven. Maar, daaronder liggen de overtuigingen en patronen die je je eigen hebt gemaakt.

Je levensthema’s die ervoor zorgen dat je iets misschien wel lastig vindt en die je niet even verandert door er op een andere manier over te denken.

Dat vraagt om inzicht in jouw levensthema’s. Welke saboterende gevoelens, emoties, patronen en overtuigingen liggen er onder de gedachtes die je hebt?

Pas wanneer je je in die diepere lagen bevindt, beland je ook op de andere lagen van jouw zijn: het voelen, het weten, het zijn, het verlangen van jouw hele wezen om te groeien. De patronen die misschien al eeuwen door jouw familielijn bewegen te doorbreken.

Hoe helpt het veranderen van je mindset je bij transformatie?

Je gedachten zijn ook een onderdeel van jouw zijn. Het veranderen van je mindset kan je dus helpen bij het doormaken van een transformatie.

Het helpt om een open mind te hebben, zodat je ziet waar gevoelens, emoties, patronen en overtuigingen vandaan komen.

Zodra je je bewust bent van de gedachten die je hebt, ontdek je ook hoe ze jouw energiestroom misschien wel blokkeren.

Het geeft je inzicht in hoe je gedachten samenwerken met de levensthema’s die je hebt: ik maak me zorgen om de gezondheid van mijn partner (mind) - in de diepere lagen heb ik misschien wel te maken met thema’s als vertrouwen, overgave, piekergedachten of controle.

Inzicht in je gedachten en de manier waarop je denkt, zijn dan ook onderdeel van transformatie. Het maakt je bewust van waar je wilt dat jouw aandacht en energie naartoe stroomt.

Echte verandering en transformatie kunnen pas plaatsvinden als je ook oog hebt voor de diepere lagen in jouw zijn: wat voel je, welke emoties liggen opgeslagen, wat zijn je levensthema’s, welke overtuigingen en patronen wil je doorbreken.

Samen op pad naar transformatie

Het pad van transformatie betekent ook mogen zijn zoals je bent. Je wilt groeien en iets doorbreken en tegelijkertijd de veiligheid ervaren dat je goed bent precies zoals je op dat moment bent.

Diepgaande transformatie vraagt dan ook om een veilige, stabiele basis. Die bied ik je tijdens jouw groei en transformatie graag.

Als bewustzijnswerker, hsp-coach en lichaamsgericht yin yogadocent heb ik me gespecialiseerd in de begeleiding bij bewustzijnsgroei en transformatieprocessen.

Voel je welkom als je op zoek bent naar begeleiding en transformatie bij hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en pijnklachten en/of jouw bewustzijnsgroei.

Vanuit inzicht in jouw persoonlijke levensthema’s, patronen en overtuigingen ontstaat blijvende verandering in dat wat je lastig vindt, waar je tegenaan loopt en/of waarin je wilt groeien.

Ik ontmoet je graag! Vraag gerust een vrijblijvende kennismaking aan, plan direct een afspraak voor een live of online-sessie of mail me met je vragen over de mogelijkheden.

Waarom is transformatie iets anders dan het veranderen van je mindset?
Vorige
Vorige

Wat is numerologie?

Volgende
Volgende

Als je veel voelt