Waarom je kindje jouw nabijheid zo hard nodig heeft (0-4 jaar)
Zeker je jonge kindje heeft jouw nabijheid enorm hard nodig. Je kindje reguleert zichzelf via jou, ervaart veiligheid en troost via jou, leert op anderen en zichzelf te vertrouwen, en ontdekt van daaruit de wereld om zich heen.
Zeker wanneer je kind hoogsensitief is, ontdek je al gauw dat goedbedoelde tips als ‘gewoon even laten huilen kan geen kwaad’ (dat kan het wel) of zonder voorbereiding je kindje in een nieuwe situatie brengen niet werkt.
Ieder kind heeft de nabijheid van jou als ouder nodig, een hoogsensitief (prikkelgevoelig) kind nog net een beetje meer.
Je kind reguleert zichzelf via jou
Het autonome zenuwstelsel is nog lang niet volledig ontwikkeld zodra je kindje geboren wordt.
Het leent dan ook als het ware jouw zenuwstelsel om tot rust te komen wanneer het zich onveilig voelt, iets nieuw of spannend is, of bijvoorbeeld wanneer je kindje zich niet lekker voelt of een grote ontwikkelsprong doormaakt.
Je kindje heeft op die momenten dus echt behoefte aan jouw rust en kalmte, het veilige thuis dat jij bent.
Misschien merk je wel dat je kindje bij iets nieuws, een spannende situatie of alleen al bij het doorkomen van tandjes aanhankelijker is?
Je kindje voelt ongemak en zoekt juist op die momenten naar extra veiligheid en vertrouwen.
Het zenuwstelsel van je kindje is nog aan het leren om zichzelf te reguleren (dit duurt overigens tot de volwassenheid).
Iedere ervaring waarbij je kind jouw nabijheid ervaart, is er een waarbij je kindje kan ervaren dat er voor hem/haar wordt gezorgd en dat het veilig is.
Dat is de basis die je kindje nodig heeft om vanuit een ontspannen zenuwstelsel te kunnen groeien en ontwikkelen.
Een stressreactie voorkomen
In hoeverre je kindje over- of onderprikkeld raakt (een teken van een stressreactie in het zenuwstelsel), heeft veel te maken met de mogelijkheid tot co-regulatie.
Voorbereiden op de situatie
Zo kun je je kindje alvast voorbereiden op iets wat gaat komen. Zolang je vertelt wat je doet en wat er gebeurt, vertrouwt je kindje op je stem, jouw nabijheid en het gevoel van veiligheid dat je via jouw energie overbrengt.
In de situatie
Blijf fysiek én emotioneel aanwezig. Creër oprechte verbinding en het liefst de mogelijkheid tot fysiek contact.
Juist bij lichamelijk contact komt je kindje namelijk tot rust. Je kindje kalmeert van je hartslag, ademhaling, stem en het gevoel van huid-op-huid.
Blijf ook vertellen wat er gebeurt, zo leert je kindje de wereld steeds beter begrijpen.
Veiligheid en vertrouwen
Je kindje kan zich het best ontwikkelen als het zich veilig voelt. Zolang het zenuwstelsel namelijk in de stress-stand (vecht-vlucht-please-bevries) staat, gaat alle energie in de eerste plaats uit naar overleven.
Iedere situatie die nieuw is, waarin je kindje een grote ontwikkeling doormaakt of waarin het zich ongemakkelijk, boos of verdrietig voelt, wordt het zenuwstelsel geactiveerd.
Juist op die momenten heeft je kindje jou hard nodig, zodat jullie samen weer terugkeren naar een gevoel van veiligheid en het vertrouwen dat er voor je wordt gezorgd.
Hoe zorg je voor afgestemde nabijheid?
Wees echt aanwezig. Stem af en maak echte verbinding. Voel, hoor en zie wat er bij je kindje gebeurt en reageer daarop.
Zorg voor voldoende fysiek contact. Juist via aanraking ontspant het zenuwstelsel.
Vertel wat je doet, wat er gebeurt en wat je kunt verwachten.
Merk je dat je kindje toch overprikkeld is? Maak ruimte voor ontlading waarin je aanwezig blijft.
Reguleer eerst jezelf en je eigen emoties, zodat je kindje op jouw rust en ontspanning kan leunen.
Wees niet te streng voor jezelf. Als je weet waarom je kindje jouw nabijheid nodig heeft en je dat naar jouw kunnen aanbiedt, is dat voldoende.
Samen op pad?
Loop je vast in de begeleiding van je hoogsensitieve kind, wil je meer begrip en inzicht of vind je het lastig om te vertrouwen op wat je voelt? Voel je welkom in de praktijk, ik begeleid jullie graag!
Mail me gerust voor het aanvragen van een vrijblijvende kennismaking (15 min online), het maken van een afspraak of met je vragen over de mogelijkheden.