Op basis van je geboortedatum krijg je inzicht in je persoonlijke levensthema’s, levenslessen, het pad dat jij in dit leven mag bewandelen en waar jouw kracht ligt. Dit wordt ook wel numerologie genoemd.

Het enneagram geeft inzicht in jouw persoonlijkheidskenmerken, je karakter en de manier waarop je handelt. In deze blog ga ik in op het enneagram en de verschillende persoonlijkheidstypes.

Het enneagram heeft alles te maken met verschillende persoonlijkheidstypes. Er zijn daarbij verschillende manieren waarop je de informatie vanuit het enneagram kunt toepassen. Zo zijn er persoonlijkheidstests beschikbaar waarin je ziet welk enneagramtype op dat moment het beste bij jou past.

De manier waarop ik met het enneagram werk is net een beetje anders. Die is gebaseerd op jouw persoonlijke geboortedatum. Het vertelt je dan ook aan de hand van jouw geboortedatum waar je kracht ligt en hoe je vanuit je kracht handelt, hoe je reageert als je iets lastig vindt en waar het potentieel ligt om iets te veranderen.

Wat vertelt het enneagram?

Wat vertelt het enneagramtype?

Ieder enneagramtype heeft unieke kwaliteiten, manieren van denken, voelen en handelen, en heeft bepaalde aspecten die hij/zij lastig vindt. Zoals je in de afbeelding hierboven ziet, zijn de enneagramtypes op verschillende manieren met elkaar verbonden. Dat betekent dan ook dat je 1 ‘hoofdtype’ hebt, die gebruikmaakt van de eigenschappen van een aantal andere enneagramtypes.

In deze blog wil ik je per enneagramtype meenemen in een aantal kenmerken. Misschien herken je er wel een paar bij jezelf?

  1. De perfectionist

    De perfectionist houdt van duidelijkheid en structuur en zorgt er op die manier voor dat alles volgens plan verloopt. Het moment waarop de perfectionist duidelijkheid en structuur mist, ervaart het stress.

2. De helper

De helper biedt graag z’n hulp aan en is altijd op zoek naar waar de hulp geboden kan worden. De helper kan het lastig vinden om zijn hulp niet aan te bieden, waardoor het soms zichzelf vergeet, over de grenzen gaat of ongevraagde hulp biedt die niet altijd wordt gewaardeerd.


3. De winnaar

De winnaar is degene die altijd doorzet en nooit opgeeft, ook op het moment dat het eigenlijk beter is om te stoppen en te luisteren naar de grenzen die je misschien al wel hebt gevoeld. De uitdaging voor de winnaar is om wilskracht niet te verwarren met stug door moeten gaan.


4. De romanticus

De romanticus ziet altijd het goede van de mens en van de wereld. Het wordt graag gewaardeerd om wat het doet. De romanticus kan zich wat melancholisch voelen wanneer het zich bewust wordt van het leed in de wereld of onrechtvaardigheid.


5. De observator

De observator is zich enorm bewust van wat zich in z’n omgeving afspeelt en de onderlinge verbanden en patronen. Het weet daardoor vaak de vinger op de zere plek te leggen. Doordat de observator alles ziet, kan het ook kritisch zijn op wat er gebeurt of de manier waarop iets gebeurt.


6. De loyalist

De loyalist is enorm loyaal naar de wereld om zich heen: vrienden, familie, werk, school. De uitdaging voor de loyalist kan dan ook zijn om ook loyaal te zijn aan de eigen behoeftes.


7. De avonturier

De avonturier is altijd in voor iets nieuws. Het beweegt daardoor gemakkelijk mee met nieuwe ideeën en wordt graag uitgedaagd. Daardoor is het voor de avonturier vaak lastig om niet verveeld te raken.


8. De leider

De leider kan op een positieve, coachende manier leidingnemen/-geven. Het neemt iedereen gemakkelijk mee en weet zelf goed welke richting het uit wil. Soms vindt de leider het lastig om af te wijken van de eigen ideeën.


9. De bemiddelaar

De bemiddelaar bewaart graag de rust en de vrede. Het kan zich goed verplaatsen in alle partijen en weet hoe het overeenstemming kan bereiken. De bemiddelaar kan daarin weleens de eigen behoeftes vergeten.


Het enneagram, een samenspel van verschillende enneatypes

Ieder enneatype heeft eigen kwaliteiten en dingen dat het lastig vindt. Zoals ik hierboven beschreef, heeft iedereen een hoofdtype dat samenwerkt met verschillende andere enneagramtypes.

De manier waarop je reageert en handelt heeft dan ook alles te maken met die onderlinge verbanden. Daaruit ontstaan verschillende strategieën die ervoor zorgen dat je vanuit je kracht reageert en handelt, of dat je juist vanuit


Inzicht in je levensthema’s, levenspad en persoonlijkheidstypes

Jouw levensthema’s, daar waar je kracht ligt, dat wat je lastig vindt en waarin je mag groeien, en de manier waarop je denkt, voelt, handelt en reageert is volledig uniek en passend bij jouw geboortedatum.

Via een persoonlijk (online) consult help ik je graag om daar inzicht in te krijgen. Zo ontdek je waarom je bepaalde patronen en overtuigingen hebt, waarom bepaalde situaties zich lijken te herhalen en waar je kracht ligt, zodat je dit kunt doorbreken en transformeren.


Zelf op pad

Ga je liever zelf op pad met de inzichten die je ontvangt? Vraag dan jouw persoonlijke geboortechart aan. In een uitgebreide persoonlijke reader ontvang je de uitwerking van jouw persoonlijke levensthema’s, je levenslessen, mogelijke patronen en overtuigingen, je karakterstructuren, strategieën van waaruit je denkt, voelt, reageert en handelt, mogelijke energielekken en daar waar je kracht ligt tot transformatie.

Je vraagt de geboortechart op basis van je geboortedatum, de numerologie en het enneagram hier direct aan. Na betaling stuur ik je een mail voor wat persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum en -plaats.

Vorige
Vorige

Wat zijn de 12 heilige nachten

Volgende
Volgende

Waarom zijn hsp gevoeliger voor een winterdepressie?