Hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en fibromyalgie
Toen ik er zelf mee te maken kreeg, viel het mij op hoe vaak de combinatie van hoogsensitiviteit en fibromyalgie/chronische vermoeidheid voorkomt.
Hoe meer ik me daarin verdiepte, hoe duidelijker en logischer dat verband voor mij eigenlijk werd.
Onderdrukte stress
Zo komt een chronische ziekte vaak tot uiting na een langere periode van (onderdrukte) stress. Dat kan zijn in de vorm van onderliggend trauma, het onderdrukken van emoties, gedachtes en gevoelens of bijvoorbeeld doordat je teveel vraagt van jezelf over een langere periode.
Prikkelverwerking bij hsp
Tegelijkertijd is het zo dat hsp gevoeliger zijn voor stress. Prikkels, gedachtes, emoties en gevoelens worden intenser ervaren. Daarnaast hebben hsp een diepgaandere verwerking, waardoor zij meer tijd nodig hebben voor verwerking.
Autonome zenuwstelsel van hsp
Ook het autonome zenuwstelsel (fawn-flight-fight-freeze) is net anders afgesteld bij hsp, waardoor het vaak lastiger is om diepe ontspanning te ervaren.
Levensthema’s van hsp
Daarnaast hebben veel hsp te maken met levensthema’s als perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zelfacceptatie, moeite met het voelen en aangeven van grenzen en bijvoorbeeld het aanvoelen en overnemen van gevoelens en behoeftes van anderen. Ook dat zorgt voor extra stress in het systeem.
Dat alles bij elkaar kan ervoor dat hsp sneller/vaker (onbewuste) stress ervaren, waardoor uiteindelijk chronische klachten kunnen ontstaan.
Chronische klachten zijn een richtingaanwijzer voor hsp
Het is dus iets wat bij veel hsp voorkomt: chronische pijn en vermoeidheidsklachten, fibromyalgie, auto-immuunziekten of bijvoorbeeld burn-outklachten.
Uiteraard brengt dat allerlei gevoelens en emoties met zich mee. Tegelijkertijd geeft het je zo mooi de kans om je leven zo in te gaan richten zoals het écht bij jou past.
Wat voor niet-hsp werkt, werkt namelijk niet voor jou als hsp. Je mag je leven gaan inrichten op een manier die past bij wat jij nodig hebt. Je mag kiezen voor dat waar je diep vanbinnen naar verlangt.
Zodra je die beweging weet te maken, zul je merken dat je ook je fysieke klachten anders ervaart. Soms verdwijnen ze volledig, andere keren blijven ze aanwezig of veranderen ze in een signaalfunctie. Het belangrijkste is dat je meer levensgeluk ervaart, door dat je veel meer doet van dat wat bij jou past.
Wat mij hielp
Alweer meer dan 10 jaar geleden kreeg ikzelf ook te maken met een burn-out, PTSS, fibromyalgie, CVS en een auto-immuunziekte die tot ontwikkeling kwam.
Voor mij was het de weg terug naar mezelf. Al vanaf de puberteit was ik actief bezig met mijn bewustzijnsontwikkeling. Ik zag deze ontwikkeling dan ook als een uitnodig om nog meer te gaan verbinden met mezelf, er was op andere lagen nog meer te transformeren.
Die weg naar het herontdekken van mezelf en het herstellen van de diepere verbinding met mezelf, waardoor ik chronische stress kon doorbreken, nam jaren in beslag. Het hoofdpad bleef daarbij voor mij bewustzijnsgroei, al het andere integreerde ik op dat pad, zodat ik steeds meer inzicht kreeg, patronen doorbrak en tot in de diepe lagen kon transformeren.
Zo voegde ik EMDR en EFT toe om mijn trauma’s te verwerken. Ik leerde omgaan met mijn chronische pijn en vermoeidheid via een multi-disciplinair jaartraject en kwam langzaam ook op fysiek niveau weer in beweging. Via een orthomoleculair therapeut herstelde ik mijn darmflora en hormoonbalans. Het hele proces ondersteunde ik op lichamelijk, geestelijk en zielsniveau vanuit de spagyriek plantgeneeskunde, waardoor inzicht ontstond en het makkelijker was om patronen ook echt te transformeren.
Vanaf dat moment koos ik ook alleen nog maar voor gezonde voeding die mij echt voedt, zowel op fysiek als emotioneel en mentaal niveau.
Tot slot kwam in 2016 ook yin yoga op mijn pad. Opnieuw viel er voor mij een enorm puzzelstuk op z’n plek. Yin yoga verbond het voor mij allemaal met elkaar: mijn bewustzijnsontwikkeling, mindfulness, opgeslagen emoties in het bindweefsel die los konden komen, fysieke beweeglijkheid in gewrichten en bindweefsels, mijn grenzen meer voelen en bovenal: weer verbinding met mezelf en mijn lichaam voelen, vanuit zelfliefde de wereld weer in stappen, waardoor ik weer voelde wat ik écht nodig heb.
Yin yoga zorgde er bij mij dan ook voor dat er tot op fysiek niveau getransformeerd kon worden. De myo-fasciarelease, acuyin en acupressuur zorgden ervoor dat mijn levensenergie steeds beter kon doorstromen en steeds meer van de blokkades werden opgeheven.
Zolang je doorlopend, onbewust, in een vecht-vluchtmodus staat, blijf je emoties en gevoelens vasthouden in het bindweefsel en blijf je je in een staat van chronische stress bevinden. Dat kost enorm veel energie en zorgt er ook voor dat de energie niet vrij kan stromen. Daardoor raak je steeds vermoeider, met uiteindelijk een burn-out, chronische pijn en/of vermoeidheid tot gevolg.
Hoe kan het jou helpen?
Voor mij verklaarden deze onderliggende verbanden heel veel. Het werd daardoor eigenlijk minder complex dan ik dacht. Het ene ‘probleem’ is de oorzaak of het gevolg van het andere ‘probleem’. Daardoor kun je gerichter zoeken naar oplossingen:
Traumaverwerking waarbij je vastzittende emoties, gevoelens en herinneringen ook fysiek loslaat.
Leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Zodra je weet wat je nodig hebt, en hoe je je grenzen voelt en daarnaar luistert, hoeven prikkelende emoties, gevoelens en gedachten zich niet meer vast te zetten in je lichaam.
Kalmeren van het autonome zenuwstelsel: daardoor verdwijnt chronische stress, en komt er ruimte voor diepe ontspanning en herstel tot op diep niveau.
Beweging: alleen via fysieke beweging komen ook de vastzittende emoties, gevoelens en stress in je bindweefsel in beweging en kunnen ze je lichaam weer verlaten.
Voeding: is enorm van invloed op de prikkels die je ervaart, chronische vermoeidheid en fibromyalgie, zeker als je daarbij ook hoogsensitief bent.
Inzicht in je levensthema’s: waar ben je gevoelig voor stress of zet je druk op jezelf? Waar liggen je diepste verlangens? Hoe bewandel je het pad dat past bij jou en jouw energie? Waar ligt je kracht voor groei, verandering en transformatie?
Waar begin je?
Voel wat jij als eerste nodig hebt, wat voor jou als de juiste eerste stap voelt. Nodig dat uit in je leven, zoek daar de juiste begeleiding bij en geef het een plek in je dagritme. Zodra je dat hebt geïntegreerd kun je verder kijken. Je kunt niet op alle vlakken tegelijk beginnen en dat hoeft ook helemaal niet. Het is een eerste stap van een reis die tijd nodig heeft om tot transformatie te leiden.
Die reis kan best intens zijn, het is dus ook echt belangrijk dat je daar de juiste begeleiding bij hebt en steun uit je omgeving ervaart.
Wat kan ik voor je betekenen?
Ik heb me gespecialiseerd in begeleiding bij transformatie- en bewustzijnsprocessen voor hoogsensitieve personen en bij chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Ik begeleid je dan ook graag op jouw unieke pad.
Voel je welkom in de praktijk of online, of vraag eerst een vrijblijvende kennismaking (15 min online) aan.
Mail me gerust, dan neem ik snel contact met je op!