
Overprikkeling en onderprikkeling bij hoogsensitieve personen
Als hoogsensitief persoon verwerk je prikkels intenser en diepgaander. Daardoor is het voor veel hsp lastig om te onderscheiden of ze overprikkeld of juist onderprikkeld zijn.
Bij overprikkeling heb je namelijk te maken met een te veel aan (energienemende) prikkels, terwijl je bij onderprikkeling juist behoefte hebt aan energiegevende prikkels.

Hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en fibromyalgie
Toen ik er zelf mee te maken kreeg, viel het mij op hoe vaak de combinatie van hoogsensitiviteit en fibromyalgie/chronische vermoeidheid voorkomt.
Dat is ook heel begrijpelijk: chronische klachten ontstaan vaak na een periode van langdurige (onderdrukte) stress. Als hsp is het zenuwstelsel scherper afgesteld en ben je gevoeliger voor het ervaren van (chronische) stress. Zo ontstaat een wisselwerking die juist bij hsp ervoor zorgt dat er te weinig verwerkingstijd is, waardoor de chronische stress uiteindelijk ook voor fysieke klachten kan zorgen.

Waarom is yin yoga zo goed voor hoogsensitieve personen?
Yin yoga is juist voor hoogsensitieve personen erg prettig. Een van de grote voordelen van yin yoga is dan ook het autonome zenuwstelsel dat weer in balans wordt gebracht.
Daarnaast biedt yin yoga ruimte voor de verwerking van prikkels, verbind je weer echt met jezelf en laat je als vanzelf gedachtes, gevoelens en emoties los die je hebt opgeslagen in je gevoelige hoogsensitieve lichaam.