Blogs
Bedankt dat ik je mag inspireren met een van de vele blogs die je hieronder vindt!
Scroll gerust door de verschillende blogs of klik hieronder op een van de buttons voor de categorie die aansluit bij jouw interesse van dit moment!

Je persoonlijke levensthema’s als hoogsensitieve ouder
Ik denk dat hoogsensitief ouderschap een van de grotere uitdagingen in het leven is. Het biedt zoveel mogelijkheden tot groei en transformatie, bewustwording en het terugkeren naar je ware kracht.
En dat is best intens. Ondertussen gaat het leven, het ouderschap, gewoon iedere dag door en word je geconfronteerd met patronen en overtuigingen die eigenlijk niet (meer) bij je passen of voor je werken.

Bewust ouderschap als hoogsensitieve ouder
Bewust ouderschap is een manier van opvoeden die heel goed past bij hoogsensitieve ouders en/of kinderen.
Je stemt je af op wat je hoort, ziet en voelt en maakt daar passende keuzes bij. Je volgt je hart en creëert jullie eigen pad, ook als dat afwijkt van wat je in je omgeving ziet

Wat vertellen jouw persoonlijke levensthema’s?
We zijn allemaal geboren met unieke levensthema’s: de lessen die we leren, de mogelijkheden tot groei en transformatie, terugkerende situaties die een rode draad vormen om patronen en overtuigingen te doorbreken.
Tegelijkertijd vind je in jouw geboortedatum ook de sleutel naar jouw kracht om te groeien, veranderen en transformeren.
Wat is het autonome zenuwstelsel?
Het autonome zenuwstelsel speelt een belangrijke rol voor hoogsensitieve personen, maar ook bijvoorbeeld wanneer je (chronische) stressklachten, burn-outklachten en/of chronische vermoeidheid en pijnklachten ervaart. In deze blog neem ik je dan ook graag mee in de werking van het autonome zenuwstelsel, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt in je lichaam en gerichtere keuzes kunt maken.

Waarom zijn hsp gevoeliger voor een winterdepressie?
Veel hoogsensitieve personen ervaren vanaf de herfst tot het voorjaar meer vermoeidheid en wat meer neerslachtige gevoelens. Daar zijn verschillende oorzaken voor: fysieke oorzaken, de manier waarop je bent afgestemd op je omgeving, de overgangen tussen de seizoenen (yin/yang), de symboliek van de winter en de invloed van je persoonlijke levensthema’s. In deze blog neem ik je graag mee in die oorzaken en deel ik tips met je die jou kunnen ondersteunen tijdens de wintermaanden.

Hoogsentiviteit en jouw levensthema’s
Als je hoogsensitief bent, herken je vaak veel in de kracht achter jouw hoogsensitiviteit en in dat wat je lastig vindt. Toch zijn er altijd dingen waar je je meer in herkent of juist minder. Dat heeft alles te maken met jouw persoonlijke levensthema’s die passen bij jouw unieke geboortedatum. Die thema’s vertellen je wat je lastig vindt, waarin je kunt groeien, welke patronen of overtuigingen je misschien wel hebt, wat je mag transformeren en waar jouw kracht ligt. Je leest er in deze blog meer over.

Wanneer ben je hoogsensitief?
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die zich kenmerkt door de diepe verwerking van emoties, gedachtes en gevoelens. Daarnaast heb je vaak een langere verwerkingstijd nodig, doordat je snel verbanden legt die je tot een geheel wilt vormen. Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is de intense prikkelverwerking. Ook laten karaktereigenschappen als een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een groot empatisch vermogen en aanvoelen wat de ander nodig heeft zich vaak zien.

Overprikkeling en onderprikkeling bij hoogsensitieve personen
Als hoogsensitief persoon verwerk je prikkels intenser en diepgaander. Daardoor is het voor veel hsp lastig om te onderscheiden of ze overprikkeld of juist onderprikkeld zijn.
Bij overprikkeling heb je namelijk te maken met een te veel aan (energienemende) prikkels, terwijl je bij onderprikkeling juist behoefte hebt aan energiegevende prikkels.

Hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en fibromyalgie
Toen ik er zelf mee te maken kreeg, viel het mij op hoe vaak de combinatie van hoogsensitiviteit en fibromyalgie/chronische vermoeidheid voorkomt.
Dat is ook heel begrijpelijk: chronische klachten ontstaan vaak na een periode van langdurige (onderdrukte) stress. Als hsp is het zenuwstelsel scherper afgesteld en ben je gevoeliger voor het ervaren van (chronische) stress. Zo ontstaat een wisselwerking die juist bij hsp ervoor zorgt dat er te weinig verwerkingstijd is, waardoor de chronische stress uiteindelijk ook voor fysieke klachten kan zorgen.

Waarom is yin yoga zo goed voor hoogsensitieve personen?
Yin yoga is juist voor hoogsensitieve personen erg prettig. Een van de grote voordelen van yin yoga is dan ook het autonome zenuwstelsel dat weer in balans wordt gebracht.
Daarnaast biedt yin yoga ruimte voor de verwerking van prikkels, verbind je weer echt met jezelf en laat je als vanzelf gedachtes, gevoelens en emoties los die je hebt opgeslagen in je gevoelige hoogsensitieve lichaam.