Blogs
Bedankt dat ik je mag inspireren met een van de vele blogs die je hieronder vindt!
Scroll gerust door de verschillende blogs of klik hieronder op een van de buttons voor de categorie die aansluit bij jouw interesse van dit moment!

Wat zijn de gevolgen van ‘gewoon even laten huilen’?
‘Laten huilen’ werkt niet. Het zet het autonome zenuwstelsel in een stressreactie en geeft je kind een gevoel van onveiligheid. Terwijl je kind juist jouw nabijheid, verbinding en veiligheid nodig heeft om gevoelens, emoties, relaties en de wereld te begrijpen.

Waarom je kindje jouw nabijheid zo hard nodig heeft (0-4 jaar)
Zeker je jonge kindje heeft jouw nabijheid enorm hard nodig. Je kindje reguleert zichzelf via jou, ervaart veiligheid en troost via jou, leert op anderen en zichzelf te vertrouwen, en ontdekt van daaruit de wereld om zich heen.
Zeker wanneer je kind hoogsensitief is, ontdek je al gauw dat goedbedoelde tips als ‘gewoon even laten huilen kan geen kwaad’ (dat kan het wel) of zonder voorbereiding je kindje in een nieuwe situatie brengen niet werkt.
Ieder kind heeft de nabijheid van jou als ouder nodig, een hoogsensitief (prikkelgevoelig) kind nog net een beetje meer.

Je (hoogsensitieve) kind heeft jouw nabijheid nodig
Je hoogsensitieve kind heeft jouw nabijheid hard nodig. Het leent als het ware jouw zenuwstelsel voor co-regulatie waardoor het de gevoelens en emoties begrijpt, ontlaadt en loslaat.

Hoe begeleid je je hoogsensitieve kind?
Je hoogsensitieve kind heeft iets anders nodig dan niet-hoogsensitieve kinderen. Het vraagt van jou als ouder dan ook om je echt af te stemmen op dat wat je kind nodig heeft.
Dat begint bij inzicht in hoogsensitiviteit en de levensthema’s van je kind. Je leest er in deze blog meer over.

Mijn kind ervaart heftige emoties
Je hoogsensitieve kind ervaart heftige gevoelens en emoties.
Onder het gedrag dat je ziet: boosheid, woede-aan vallen, ontroostbaar verdriet of angsten liggen verschillende behoeftes.
In deze blog neem ik je daarin mee en ontdek je hoe je je kind daarin kunt ondersteunen.
Wat is het autonome zenuwstelsel?
Het autonome zenuwstelsel speelt een belangrijke rol voor hoogsensitieve personen, maar ook bijvoorbeeld wanneer je (chronische) stressklachten, burn-outklachten en/of chronische vermoeidheid en pijnklachten ervaart. In deze blog neem ik je dan ook graag mee in de werking van het autonome zenuwstelsel, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt in je lichaam en gerichtere keuzes kunt maken.

Is mijn kind hoogsensitief?
Hoogsensitieve kinderen ervaren de wereld net een beetje anders dan niet-hoogsensitieve. Dat komt onder andere doordat zij een diepgaande verwerking hebben van prikkels, emoties, gedachtes en gevoelens. Daarnaast leggen zij snel verbanden, waardoor ze vaak een langere verwerkingstijd nodig hebben. In deze blog lees je over de eigenschappen van hoogsensitieve kinderen, de invloed van prikkelverwerking en ontdek je wat je kind lastig vindt.

Overprikkeling en onderprikkeling bij hoogsensitieve personen
Als hoogsensitief persoon verwerk je prikkels intenser en diepgaander. Daardoor is het voor veel hsp lastig om te onderscheiden of ze overprikkeld of juist onderprikkeld zijn.
Bij overprikkeling heb je namelijk te maken met een te veel aan (energienemende) prikkels, terwijl je bij onderprikkeling juist behoefte hebt aan energiegevende prikkels.